Ingen har väl undgått att vi är mitt i en klimatkris. Som om det inte vore nog pekar allt mot sämre tider med elbrist och stigande priser. Anders Bergdahl är energispecialist och produktionsledare på Bodenbo. Han jobbar oavbrutet med att förfina och förbättra systemen utan att kompromissa med komforten i husen. Allt för att hålla energiförbrukningen så låg som möjligt, ett uppdrag viktigare än någonsin.

En vanlig arbetsdag börjar med att Anders loggar in i bolagets eget digitala övervakningssystem för ventilation, värme och vatten. Här kan han se om installationerna fungerar som de ska, upptäcka avvikelser och om det larmar någonstans. Röd flagg betyder samtal med husets bovärd, som tar tag i problemet. Just nu arbetar Anders med att bygga ett nytt, ännu bättre system, i nära samarbete med hyresvärdens entreprenörer.

Fel upptäcks i tid

Stora summor går varje år till värme och varmvatten i lägenheterna. En liten justering eller ett fel som upptäcks i tid kan spara mängder av energi och dyra reparationskostnader.

– Våra smarta digitala system gör att vi kan upptäcka fel innan hyresgästerna ens märker något. Det kan vara krånglande ventilation eller en liten värmeläcka, saker som på sikt kan släppa ut en hel massa värme. Med den moderna, uppkopplade tekniken kan vi spara ofantliga mängder energi. Det är bra för miljön, ekonomin och för inomhusklimatet i lägenheterna.

– Och när någon utrustning blivit gammal och behöver bytas ut, passar vi alltid på att uppdatera till modern, energieffektiv teknik. Ett exempel är åtta gamla fläktar i kvarteret Mullvaden som bytts till nya, uppkopplade aggregat. Om en fläkt kärvar eller stannat ser vi det direkt i övervakningssystemet.

Pilotprojekt på Brogatan

Anders vill visa sitt senaste projekt och tar fram en liten, vit dosa.

– De här temperaturmätarna är riktigt finurliga. Vi har provat sådana här givare på Brogatan under en period, ett test som föll väl ut. Normalt styrs värmen i radiatorerna med termostater kopplade till mätare utomhus. De här små givarna mäter temperaturen inomhus istället, något som ger jämnare och rätt värme i hela byggnaden. Inom fem år ska alla lägenheter i vårt bestånd ha likadana.

– Dosorna kostar en del, men vi har igen det på minskad energiförbrukning.

Mobilt luftningsaggregat

I ett angränsande rum får vi se en annan smart grej. Där står en avgasningsutrustning, monterad på en pirra. Aggregatet används för det vi till vardags kallar luftning av elementen.

– Istället för att ha ett sådant här ganska dyrt aggregat i varje byggnad, kan vi nu dra runt den här mobila utrustningen från hus till hus och lufta eftersom. Det är ju också ett sätt att hushålla med resurserna.