JAGA EXTRAPRISER I ALL ÄRA. MEN BÄSTA SÄTTET ATT HÅLLA MATKONTOT NERE ÄR ATT SLÄNGA SÅ LITET SOM MÖJLIGT. ULRIKA GRANSTRÖM DRIVER RESTAURANG FÄRGAREGATAN OCH HÄR GER HON SINA BÄSTA TIPS HUR DU UNDVIKER SVINN OCH LAGAR GOD MAT PÅ RESTER.

Det är tidig eftermiddag. Lunchruschen är över, disk och städning avklarat. Ulrika har äntligen tid att sitta ner en stund. Vi ska prata om matsvinn, eller rättare sagt hur man undviker det. Matsvinn kallas sådant som slängs men som gått att äta eller dricka om det hanterats på ett bättre sätt. Det gäller i hela matkedjan, från jordbruk till matindustri, restauranger och hushåll.

– Vi byggde om det här stället från kafé till restaurang för några år sedan, berättar Ulrika. Vi vill vara en modern mötesplats och att jobba svinnsmart är en självklarhet, både för klimat och ekonomi.

– Varje år köper vi råvaror för en och en halv miljon. Tio procent matsvinn blir till hisnande belopp, så det här måste vi jobba med ständigt.

Använd allt du köper

Restauranger har i alla tider tagit rätt på hela varan och planerat sina matsedlar därefter. Utan det skulle inget matställe överleva. Tuffa tider och stigande priser gör att vi alla har mycket att tjäna på att få ner matsvinnet. Men hur kan man tänka, i synnerhet om man inte är så duktig i köket?

– Du behöver inte laga allt själv, från grunden. Det går utmärkt att köpa färdiga produkter, det viktigaste är att beräkna hur mycket som går åt och sedan använda upp det. Får du ändå rester, av pasta till exempel, lägg ihop med grönsaker och litet smörgåspålägg och vips har du en god pastasallad till lunchlådan.

– Ett annat tips är att planera dina inköp. Kolla i kyl och frys innan du handlar och komplettera istället för att köpa allt nytt. Köp grönsaker som är i säsong, just nu är rotsakerna prisvärda och de håller sig länge. Grönsaker från frysdisken är lika näringsrika som färska och svinnet minskar när vi bara tar fram just den mängd vi behöver.

Billigt men inte tråkigt

Ulrikas bästa restmat hemmavid är köttfärssoppa, som kan varieras på många olika sätt. Söndag är hennes kylskåpsrensardag då hon har tid att planera inför veckan som kommer.

– Använd krossade tomater som bas och tillsätt vad du har hemma; lök, vitlök, morötter, örtkryddor. Koka ihop med vatten och buljongtärning. Vill du ha texmex, tillsätt majs och tacokrydda till köttfärssoppan. Gulaschsoppa smaksätter du med paprika och kummin. Cowboysoppa gör du på vitkål, paprika och grädde.

– Soppa är drygt, nyttigt och gott. Billigt behöver inte betyda tråkigt! Servera din soppa med lyxigt bröd, god ost och du har en riktigt trevlig söndagmiddag.